Cursusdoel bachelorscriptie
Het doel van de bachelorscriptie is dat de student een thema uit de wiskunde van bachelorniveau (eventueel in toegepaste, historische of educatieve context) adequaat behandelt in een scriptie. De behandeling kan bestaan uit een deels zelfstandige analyse van de literatuur of een eigen onderzoek of toepassing, in alle gevallen met een docent van de opleiding wiskunde als (mede)begeleider. De student toont daarbij een professionele houding m.b.t. wetenschappelijke integriteit.
Een bachelorscriptie bestaat uit:
- een geschreven scriptie, en
- een presentatie van 20 minuten.
Aanwezig zijn bij tenminste acht Caleidoscooplezingen is een verplicht onderdeel van de bachelorscriptie. Van de acht lezingen is de lezing over Wetenschappelijke integriteit, inclusief bijbehorende opdracht, verplicht. Zie de Wisper voor de aankondigingen van de Caleidoscooplezingen. Op de tutor community pagina op Blackboard wordt bijgehouden hoeveel lezingen je hebt bezocht.
Welke scriptie je schrijft hangt af van je programma en wanneer je begonnen bent. Net als voor andere vakken, moet je je voor de scriptie inschrijven via Osiris. Dit kan tijdens de inschrijfperiodes van blok 1 en blok 3.
Wiskunde
Begonnen in 2020 of eerder:
- een wiskundescriptie van 7,5 EC: WISB399, en
- Communicatie in de Wiskunde: WISB201
Begonnen in 2021 of later:
- een wiskundescriptie van 15 EC: WISB395
Ben je begonnen in 2020 of eerder, en heb je geen Communicatie in de Wiskunde (WISB201) gedaan? Dan doe je de 15 EC scriptie (WISB395).
Tweco
Het is mogelijk om een gecombineerde scriptie van 15 EC te schrijven. Schrijf je hiervoor in voor ECB3OKVECM. Deze scriptie ECB3OKVECM geeft vrijstelling voor WISB395 onder de voorwaarden dat:
- er is een begeleider van het Mathematisch Instituut betrokken vanaf het begin van het proces,
- de geschreven scriptie voldoet aan de criteria van het individuele deel van WISB395 voor een geschreven scriptie,
- er is een wiskundepresentatie gehouden die voldoet aan de criteria van het individuele deel van WISB395 voor een presentatie, en
- er zijn voldoende caleidoscooplezingen bijgewoond.
Stuur ook een mail naar Barbara van den Berg, zodat je aan blackboard wordt toegevoegd om op de hoogte te blijven van de wiskunde presentaties.
Het is ook mogelijk om twee aparte scripties van 15 EC te schrijven (ECB3OKVECM en WISB395).
Twinfo
Begonnen in 2021 of eerder:
- een wiskundescriptie van 7,5 EC:WISB399, en
- Communicatie in de Wiskunde: WISB201, of Onderzoeksmethoden voor Informatica: INFOB3OMI
Begonnen in 2022 of later:
- een wiskundescriptie van 15 EC:WISB395
Twin
Begonnen in 2021 of eerder:
- een gecombineerde scriptie van 22,5 EC: NS-320B, of
- een wiskundescriptie van 7,5 EC: WISB399, en een natuurkundescriptie van 15 EC:NS-310B.
Begonnen in 2022 of later:
- een gecombineerde scriptie van 22,5 EC: NS-320B, of
- een wiskundescriptie van 15 EC: WISB395, en een natuurkundescriptie van 15 EC:NS-310B.
Voor informatie en formulieren over de gecombineerde scriptie, zie de website van Natuurkunde.
Begeleider
Je begeleider moet een docent van het Mathematisch Instituut zijn, of je moet een docent van het MI als medebegeleider vragen, zie onderaan voor een lijst met docenten en hun onderzoeksgebied. Zoek op tijd contact met een begeleider, want het kan zo zijn dat een begeleider niet meer studenten kan begeleiden in een bepaald blok, en je dus verder moet zoeken naar een andere begeleider. We raden aan om een blok van tevoren te beginnen met het zoeken van een begeleider, dus in november als je je scriptie in blok 3+4 schrijft, en in april/mei als je je scriptie in blok 1+2 schrijft. Denk bij je keuze ook aan docenten die je nog niet kent, onderaan deze pagina staat een lijst met alle docenten. Het is belangrijk om informatie altijd duidelijk aan een docent door te geven, bijvoorbeeld als je besluit om voor een ander onderwerp te kiezen.
Onderwerp
Je stelt een onderwerp vast in samenspraak met je begeleider.Op Konjoin worden scriptieonderwerpen aangekondigd door docenten (log in en selecteer projects > Faculty of Science > Department of Mathematics). Voor inspiratie kun je ook wat oude scripties bekijken in het archief. Soms zijn er prijsvragen die een interessant onderwerp kunnen zijn voor een bachelorscriptie. Voor studenten Wiskunde & Toepassingen of studenten die een scriptie bij het Freudenthalinstituut schrijven is het van belang dat in de scriptie wiskunde op bachelorniveau wordt behandeld. Je mag hierbij een begeleider van buiten wiskunde vragen, maar in alle gevallen is er een docent van het Mathematisch Instituut bij als (mede)begeleider.
Begeleidingsformulier
Wanneer je begint met je bachelorscriptie, vul je samen met je begeleider het begeleidingsformulierin. Je moet dit formulier per e-mail inleveren bij het studiepunt van wiskunde. Twin-studenten die een gecombineerde scriptie schrijven vinden het begeleidingsformulier op de studentenwebsite van natuurkunde.
Educatieve scriptie
Als je je scriptie bij het Freudenthal instituut wil schrijven, neem je contact op met de coördinator voor wiskunde, zie hier: https://www.uu.nl/onderzoek/freudenthal-instituut/onderwijs/bacheloronderwijs.Je bespreekt een onderwerp met de coördinator, en maakt een aanzet tot een aanpak. Daarna zoek je eendocent binnen het Mathematisch Instituut (zie de lijst met docenten onderaan) die het vakinhoudelijke niveau kan waarborgen.Er vindt een startgesprek plaats met de twee begeleiders (één vanuit het Freudenthal Instituut en één vanuit het departement) waarin een plan van aanpak wordt opgesteld dat door de begeleiders wordt goedgekeurd. In het plan van aanpak wordt o.a. de begeleiding geregeld. Er vindt tijdens het onderzoek in elk geval nog minstens één volgend gesprek plaats met student en beide begeleiders.
- In de scriptie worden belangrijke concepten en methoden uit de vakken van de bachelor Wiskunde gebruikt. De scriptie heeft een heldere structuur en goede stijl, de relevante wiskunde wordt correct behandeld, en er wordt op de juiste manier naar de gebruikte literatuur verwezen.
- Lees de handleiding over de bachelorscriptie van Jaap van Oosten, zodat je weet wat er van je verwacht wordt bij het schrijven van de scriptie.
- Maak een duidelijke, realistische planning, en hou je aan deadlines.
- Hou het tempo erin: je bent zelf verantwoordelijk voor de planning en die loopt makkelijk uit.
- Spreek regelmatig af met je begeleider. Bespreek inhoudelijk waar je mee bezig bent, en ook de planning en verwachtingen.
- Begin op tijd met je bevindingen op te schrijven, zo weet je pas echt of je de stof begrijpt en weet je begeleider waar je mee bezig bent.
- Levervan ieder hoofdstuk (of zoals je dat afgesproken hebt) een eerste versie en een verbeterde tweede versie in bij je begeleider. Lever het werk altijd zo goed mogelijk aan en zorg dat je het werk zorgvuldig zelf hebt proefgelezen.
- Fraude is uiteraard niet toegestaan, zie ook het artikel hierover in de OER.
De bachelorscriptie van 15 EC (WISB395) bevat een gezamenlijk deel waarin je werkt aan je vaardigheden om mondeling en schriftelijk te communiceren over wiskunde.Je krijgt hiervoor verschillende opdrachten, oefeningen en workshops. De nadruk ligt op experimenteren, feedback geven en verwerken, reflectie, en persoonlijke ontwikkeling.Meer informatie volgt via Blackboard.
Voor het gezamenlijke deel geldt een inspanningsverplichting, inhoudende dat alle afspraken moeten zijn nagekomen (o.a. betreffende aanwezigheid) en dat alle opdrachten naar behoren moeten zijn uitgevoerd.
Naast een geschreven scriptie is het verplicht om een presentatie over je scriptie te houden van 20 minuten.Via Blackboard wordt een aantal weken voor de presentatiedag een bericht gestuurd om je op te geven voor de presentatiedag, en moet je de volgende gegevens vermelden: naam + titel + naam begeleider + tijden dat jij of je begeleider.
Semester 1
- Vrijdag 17januari 2025: presentatiesdag bachelorscriptie (20 minuten per persoon)
- Vrijdag 24januari 2025: scriptie + beoordeling van begeleider moet bij de scriptiecommissie binnen zijn.
Semester 2
- Vrijdag 13juni 2025: presentatiesdag bachelorscriptie (20 minuten per persoon)
- Vrijdag 20juni 2025: scriptie + beoordeling van begeleider moet bij de scriptiecommissie binnen zijn.
Planning
De deadlines in blok 2 en blok 4 zijn al vroeg in het blok. Dit betekent dat je goed op je planning moet letten als je van plan bent om de scriptie in blok 2 of blok 4 te schrijven. In dat geval moet je in blok 1 of 3 al beginnen met de voorbereiding: het kiezen van een begeleider, onderwerp en je inlezen in het onderwerp. De deadlines hierboven zijn harde deadlines.
Het cijfer voor de bachelorscriptie bij wiskunde (WISB399) wordt als volgt samengesteld:
- 20% presentatie;
- 30% proces;
- 50% geschreven scriptie;
waarbij het deelcijfer voor de presentatie en voor de geschreven scriptie minimaal 5,5 moet zijn. De beoordeling gaat aan de hand van de criteria in dit document.
Voor de beoordeling van je wiskunde scriptie moet je begeleider het beoordelingsformulier gebruiken. Dit formulier moet je begeleider, met de scriptie, sturen aan de voorzitter van de bachelorscriptiecommissie, Marta Pieropan. De begeleider geeft op het beoordelingsformulier een cijfer voor het proces en de presentatie, en een duidelijke beschrijving van wat in de scriptie wiskundig gebeurt, met een voorstel voor een cijfer voor het geschreven werk. Alleen het cijfer voor het geschreven werk wordt door de bachelorscriptiecommissie beoordeeld.
Twin
De twin-scripties van 22,5 EC worden door beide begeleiders beoordeeld, daarvoor staat het beoordelingsformulier op de studentenwebsite van Natuurkunde. In dit formulier staat ook de weging van de onderdelen.
Scriptie uploaden voor archief
Nadat de beoordelingen zijn vastgesteld wordt jescriptie(de versie die is beoordeeld!) gearchiveerd in Osiris en openbaar gemaakt in het online archief van de UU bibliotheek. Je ontvangt hiervoor een mail van het studiepunt met daarin een link om je scripte teuploaden. Het is verplicht om jescriptieteuploadenin Osiris. Als er redenen zijn dat jescriptieniet in het openbare archief gepubliceerd zou moeten worden, dan kun je dit met jescriptiebegeleider aangeven op het beoordelingsformulier.
Reparatiemogelijkheid bij onvoldoende
Wanneer het eindcijfer voor het project op de deadline onvoldoende is of door de scriptiecommissie onvoldoende bevonden wordt, maar het eindcijfer wel minimaal een 4 is, krijgt de student eenmaal de gelegenheid om de scriptie te repareren mits de student voldoet aan de inspanningsverplichting van het bachelorproject. De inspanningsverplichting houdt in dat de student op tijd is begonnen aan het project en zich tijdens de hele periode aantoonbaar voldoende heeft ingespannen om tot een voldoende resultaat te komen. Het is ter beoordeling van de scriptiebegeleider of de student hieraan voldoet. In dat geval moet de beoordeelde scriptie uiterlijk 4 weken na de oorspronkelijke deadline bij de scriptiecommissie binnen zijn; de deadline voor het opnieuw inleveren van de verbeterde scriptie bij de begeleider moet in overleg met de begeleider afgesproken worden. Wanneer de student niet voldoet aan de inspanningsverplichting, krijgt de student geen nieuwe gelegenheid om de scriptie in dat semester af te ronden en kan de student pas tenminste een semester later een voldoende resultaat behalen.
Naam | Onderzoeksgebied |
---|---|
Prof Dr. G.L.M. Cornelissen | Algebra, getaltheorie |
Dr. L. Thompson | Algebra, getaltheorie |
Dr. V. Karemaker | Algebra, getaltheorie |
Dr. M. Pieropan | Algebra, meetkunde, getaltheorie |
Prof. Dr. C.F. Faber | Algebra, meetkunde |
Dr. M. Kool | Algebra, meetkunde |
Dr. J.M. Commelin | Algebra, logica |
Dr. P. North | Logica |
Dr. J. van Oosten | Logica |
Prof Dr. M. Crainic | Meetkunde, topologie |
Dr. A. del Pino Gomez | Meetkunde, topologie |
Dr. G. Heuts | Topologie |
Dr. L. Meier | Topologie |
Dr. G.R. Cavalcanti | Meetkunde, topologie |
Dr. M. Wrochna | Analyse, meetkunde, mathematische fysica |
Dr. H. Hanßmann | Analyse, dynamische systemen |
Prof. dr. Yu. Kuznetsov | Analyse, dynamische systemen |
Dr. M.Ruijgrok | Speltheorie, dynamische systemen |
Dr. A. Kaznatcheev | Speltheorie, discrete wiskunde, wiskundige modellen in de biologie en medische wetenschap |
Prof. dr. W. Kets | Speltheorie, wiskundige modellen in de economie |
Prof. dr. C. Oosterlee | Financiële wiskunde |
Dr. C. Ben Hammouda | Numerieke wiskunde, computationele financiële wiskunde, data science |
Prof. dr. J.E. Frank | Numerieke wiskunde |
Prof. dr. T. van Leeuwen | Numerieke wiskunde, scientific computing |
Dr. P.A. Zegeling | Scientific computing |
Dr. R. Bastiaansen | Wiskundige modellen in de klimaatwetenschap |
Dr. M.C.J. Bootsma | Wiskundige modellen in de medische wetenschap |
Dr. C. Spitoni | Statistiek, wiskundige modellen in de medische wetenschap |
Dr. K. Dajani | Kansrekening, ergodische theorie |
Dr. W. Ruszel | Kansrekening, statistiek |
Dr. S. Dirksen | Kansrekening, statistiek, data science |
Dr. P. Salanevich | Kansrekening, statistiek, data science |
Dr. I. Kryven | Netwerktheorie |
Prof. dr. D.N. Dadush | Discrete wiskunde |
Dr. M. van der Wegen | Discrete wiskunde |
Dr. S.A. Wepster | Geschiedenis van de wiskunde |
Dr. V. Blasjo | Geschiedenis van de wiskunde |